Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2016 yılı verilerine göre, Erzurum İli’nde, 617.266 baş koyun, 88.687 baş keçi olmak üzere, toplamda 705.953 küçükbaş hayvan bulunmaktadır.
Erzurum İli, küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’deki 81 il arasında 22. sırada yer almaktadır. Aynı verilere göre, Erzurum İli’nde küçükbaş hayvanlardan elde edilen yıllık süt miktarı; 23.875 tonu koyunlardan, 4.174 tonu ise keçilerden olmak üzere, toplamda 28.049 tondur. Söz konusu hayvan varlığından elde edilen yıllık et miktarı ise; yaklaşık olarak 1.153 tondur.3 Erzurum İli’nde sağıma ve kesime konu hayvanların süt ve etlerinin birim fiyatı ise; koyun sütü için 1,5 TL/kg; koyun/keçi eti için 22 TL/kg iken, keçi sütü ise, ürünün kalitesine ve alım pazarının mevcut rekabet ortamına göre çok daha yüksek fiyatlara alıcı bulabilmektedir.
Hayvan varlığı açısından değerlendirildiğinde, Erzurum İli’nin, toplam küçükbaş hayvan sayısı ve sadece koyun sayısı bakımından sayıca en fazla küçükbaş hayvana sahip olan İlçeleri, sırasıyla, Tekman, Çat, Hınıs ve Karaçoban; en az hayvan varlığına sahip olan İlçeleri ise, sırasıyla, Olur, Pazaryolu ve Narman’dır. Keçi yetiştiriciliği açısından değerlendirildiğinde ise, en fazla hayvan varlığına sahip olan İlçeler, sırasıyla, Hınıs, Çat, Uzundere, Karaçoban ve Karayazı; en az hayvan varlığına sahip İlçeler, ise, sırasıyla, Palandöken, Köprüköy, Narman ve Pazaryolu’dur.
Erzurum tarım sektörü içerisinde, hayvancılık (kırmızı et ve süt ürünleri), organik tarım, su ürünleri, yem bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, arıcılık ve arı ürünleri ile tohumculuk sektörleri faaliyet yoğunluğu ve potansiyeli olan alt sektörlerdir.
Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Erzurum ili, Kafkaslar ve İran üzerinden Rusya ve Orta Asya’ ya açılan, Doğu Karadeniz limanlarını (Trabzon, Rize, Hopa limanları) Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine bağlayan yolların kesiştiği bir ticari kavşakta yer almaktadır. Kara, hava ve demiryolu gibi ulaşım unsurları gelişmiştir.